ALHAMDULLILAH DAN SEGALA PUJI HANYA UNTUK NYA DAN SERIBU SALAWAT KEPADA KEKASIHNYA. Semuanya yang aku tulis adalah semua perkara lama yang mungkin sudah diketahui, mungkin yang belum diketahui, dan amat mungkin yang kita sudah lupa. Kita sebagai umat hanya mengumpulkan, memelihara yang lama, dan diwajah barukan untuk kesegaran diri dan jiwa yang berterusan untuk hari ini dan besok.

Semoga artikel-artikel yang sedikit ini mendapat rahmat dan memberi kebaikan kepada kita dan keturunan kita sebagai manusia. Yang baik semuanya datang dari-Nya. Semua yang buruk datang dari aku. Insya Allah. Selamat Datang.

Jumaat, 31 Julai 2009

RAHSIA NUTFAH..... EMBRIO LERR....

[Gambar Atas : Makhluk bernama Embrio ini berukuran 10mm panjang dan berusia dalam tempoh +/- 5 minggu. Gambar Bawah : Makhluk bernama Embrio yang berusia dalam tempoh +/- 6 minggu - PERIOD PERTAMA PENETAPAN TAKDIR DALAM NUTFAH ]
Sumber : Wikipedia]


Jika ingin tahu, ketika manusia itu dalam keadaan nutfah. Apakah itu nutfah? Dalam terminologi embriologi ialah 'embrio'. Iaitu peringkat keempat yang berlaku pada minggu kedua selepas persenyawaan antara sperma dan ovum.


Dalam tempoh sebelum 14 hari itu, peringkat pertama, persenyawaan sahaja antara benih ayah (sperma) dengan benih ibu (ovum), makhluk itu dikenali sebagai zigot. Zigot terbentuk dalam tempoh 20 jam. Peringkat kedua, selepas 20 jam zigot dikenali sebagai morula. Iaitu makhluk yang telah mempunyai kesepaduan benih yang padu.

Peringkat ketiga, morula akan dikenali sebagai makhluk blastocyst. Iaitu makhluk yang terawang-awang dalam rahim ibu sebelum melekat dalam dinding ibu. Dalam al-Quran surah Al-Mu'minuun : 24, segala makhluk yang dicatatkan dalam sains embriologi iaitu zigot, morula dan blastocyst tetap disebut dalam al-Quran sebagai ALAQAH iaitu segumpal darah.

Selepas dua minggu, blastocyst akan menetap pada rahim ibu yang dikenali sebagai embrio. Yang dikenali bagi tempoh minggu kedua sehingga minggu ke-9 oleh pakar embriologi dunia. Itulah NUTFAH bermula!!


Selepas minggu ke-9, embrio akan dikenali sebagai fetus oleh ahli embriologi dunia. Kemudian lahir dikenali sebagai makhluk bernama bayi. Walaupun pakar embriologi dunia menamakan sebagai fetus selepas minggu ke-9 sebagai fetus, tetapi dalam al-Quran ia tetap adalah NUTFAH sehingga ia lahir ke dunia. Back to the story....

Ketika manusia itu dikenali sebagai makhluk yang bernama nutfah atau dalam bahasa kita disebut sebagai janin. Menurut hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Hudzaifah bin Asyad, sabda Rasulullah SAW bermaksud ;
"Malaikat masuk ke dalam nutfah setelah ia berada dalam rahim selama empat puluh hari atau selama empat puluh hari atau selama empat puluh lima malam. Lalu malaikat tersebut berkata, "Wahai Tuhan, apakah ia celaka atau bahagia?". Lalu malaikat itu menuliskannya dan bertanya lagi, "Wahai Tuhan, apakah ia lelaki atau perempuan?". Lalu malaikat itu menuliskannya. Ia menulis amal, balasan, ajal serta rezekinya. Setelah itu, catitan itu dilipat tanpa ditambah atau kurang."

Para ulama menyatakan, penetapan takdir bagi manusia berlaku dalam dua peringkat iaitu dalam tempoh empat puluh hari yang pertama. Terdapat juga riwayat yang menyatakan, takdir ditetapkan sekali lagi dalam tempoh empat puluh hari yang ketiga. Kedua-dua hadis adalah sahih dan tidak diragui kebenarannya.

Para ulama menyatakan, takdir pertama dalam empat puluh hari yang pertama adalah takdir dalam proses penciptaan, dari tiada kepada ada. Manakala tempoh kedua, empat puluh hari yang ketiga iaitu pada minggu ke-12, embrio telah dikenali sebagai janin, takdir dicatitkan sekali lagi bagi tujuan penyempurnaan pembentukan jasad manusia dan peniupan roh.

Cuba ingat semula, kisah Nabi Adam as diciptakan, diambil saripati tanah oleh Izrail, kemudian dibasahkan menjadi seperti tanah liat, kemudian dibentuk menjadi jasad dan dibiarkan selama 40 tahun, kemudian baru ditiupkan roh.

Maka jauhilah penguguran janin dalam usia 3-4 bulan dan ke atas, kerana roh telah ditiupkan, takdir telah dicatitkan. Jangan jadi pembunuh. Jika ia dilahirkan janganlah dibuang merata-rata. Manakala ibu-ibu yang keguguran anak dalam tempoh mengandung, maka itu adalah takdir yang telah ditetapkan untuk janin itu. Jangan bersedih!!!.

Wanita amat beruntung, kerana malaikat mendiami dan beribadat dalam rahimnya ketika kehamilan bermula. Itu bermakna rahim ibu seperti ruangan masjid yang kecil kemudian membesar. Tetapi, lelaki di mana?? Senyum...

Jangan durhaka kepada ibu, kerana tiada ibu tiada kita. Ingat rahim ibu!!! Rahim ibu adalah dunia pertama kita!!!

Wallahu A'lam.

[Renungan : Sebagai manusia jangan lah sesekali menyatakan sesuatu kesusahan itu takdir, kerana itu seperti keluhan bunyinya. Manakala berbangga dengan kesenangan sebagai takdir, itu seperti kesombongan pula bunyinya. Jadilah manusia yang terus bersyukur, kerana Allah SWT amat sayang pada orang yang diam dari keluhan dan kesombongan. Yang penting terus berusaha dan berharap dengan diam. Kerana berharap dengan diam padaNya adalah doa yang diam, dan Dia datang dengan 'diam' juga.]

Sumber : Kitab At-Tibyan- Ibnu Qayyim Al-Jauziah

0 comments:

USAHA PENCARIAN SEKARANG INI!!!

USAHA PENCARIAN SEKARANG INI!!!
_'hit' sahaja baner di atas, untuk ekplorasi tentang 1001 RAHSIA TIDUR_