ALHAMDULLILAH DAN SEGALA PUJI HANYA UNTUK NYA DAN SERIBU SALAWAT KEPADA KEKASIHNYA. Semuanya yang aku tulis adalah semua perkara lama yang mungkin sudah diketahui, mungkin yang belum diketahui, dan amat mungkin yang kita sudah lupa. Kita sebagai umat hanya mengumpulkan, memelihara yang lama, dan diwajah barukan untuk kesegaran diri dan jiwa yang berterusan untuk hari ini dan besok.

Semoga artikel-artikel yang sedikit ini mendapat rahmat dan memberi kebaikan kepada kita dan keturunan kita sebagai manusia. Yang baik semuanya datang dari-Nya. Semua yang buruk datang dari aku. Insya Allah. Selamat Datang.

Selasa, 4 Ogos 2009

TIDUR DAN PEPATAH


Jika ingin tahu, cara seseorang manusia itu tidur boleh melambangkan keperibadiannya.. Sumber dari pepatah kuno dari adab tidur masyarakat pada masa itu.... : "Para raja suka tidur di atas punggung (terlentang), orang-orang kaya tidur di atas perut mereka (meniarap), sedangkan orang bijak tidur di atas salah satu perutnya (mengiring)."


Maka boleh lah pilih, mengikut citarasa dan gaya hidup anda. Kalau anda rakyat biasa, dan selesa tidur terlentang, itu anda telah menjadikan diri anda jadi raja. Wahhh best tu!!! Jika anda tak berapa nak kaya, anda pilihlah tidur meniarap. Jika anda nak jadi pandai, pilihlah tidur mengiring.

Wallahu a'lam.


Sumber : Mausu'ah Al-I'jaz Al-'Ilmi Fi Al-Quran Al-Karim Wa As-Sunnah Al-Muthahharah - Yusuf al-Hajj Ahmad

0 comments:

USAHA PENCARIAN SEKARANG INI!!!

USAHA PENCARIAN SEKARANG INI!!!
_'hit' sahaja baner di atas, untuk ekplorasi tentang 1001 RAHSIA TIDUR_