ALHAMDULLILAH DAN SEGALA PUJI HANYA UNTUK NYA DAN SERIBU SALAWAT KEPADA KEKASIHNYA. Semuanya yang aku tulis adalah semua perkara lama yang mungkin sudah diketahui, mungkin yang belum diketahui, dan amat mungkin yang kita sudah lupa. Kita sebagai umat hanya mengumpulkan, memelihara yang lama, dan diwajah barukan untuk kesegaran diri dan jiwa yang berterusan untuk hari ini dan besok.

Semoga artikel-artikel yang sedikit ini mendapat rahmat dan memberi kebaikan kepada kita dan keturunan kita sebagai manusia. Yang baik semuanya datang dari-Nya. Semua yang buruk datang dari aku. Insya Allah. Selamat Datang.

Jumaat, 24 Julai 2009

'AL-QURAN' - ASAL NAMA DAN ERTINYA


Jika ingin tahu, dari istilah bahasa, 'Quran' membawa maksud 'bacaan'. Erti ini dikemukakan oleh Dr. Subhi Al Salih yang berasal dari perkataan 'qaraa'. Kata "Al-Quran" itu berbentuk masdar dengan erti isim maf'ul iaitu maqru (dibaca).

Penggunaan perkataan dan nama 'Al-Quran' kepada kalam terakhir yang dianugerahkan kepada Rasullullah SAW adalah bermanisfestasikan dari Ayat 17 dan 18 : Surah Al-Qiyaamah. Allah SWT berfirman, bermaksud :
"Sesungguhnya mengumpulkan Al-Quran (di dalam dada mu) dan (menetapkan) bacaannya (pada lidahmu) itu adalah tanggungan Kami. (Kerana itu), jika Kami telah membacakannya, hendaklah kamu ikuti bacaannya."

Ayat ini merupakan asal kepada penggunaan nama Al-Quran sehingga ke hari ini. Dalam erti istilah, Al-Quran membawa maksud , "Kalam Allah SWT yang merupakan mukjizat yang diwahyukan kepada Nabi Muhammad SAW dan yang ditulis di mushaf dan diriwayatkan dengan mutawatir serta membacanya adalah ibadah".

Sumber : Al-Quran dan Terjemahannya - Khadim al Haramain asy Syarifain

0 comments:

USAHA PENCARIAN SEKARANG INI!!!

USAHA PENCARIAN SEKARANG INI!!!
_'hit' sahaja baner di atas, untuk ekplorasi tentang 1001 RAHSIA TIDUR_